با توجه به اینکه سیم و کابل از کاربردیترین تجهیزات در حوزه اتصالات برقی هستند و میتوان گفت در تمامی صنایع و زندگی روزمره استفاده میشوند؛ لذا خرید نمونههایی که از ایمنی کامل، کیفیت و استانداردهای لازم برخوردار باشند اهمیت ویژهای دارد.
هنگام خرید سیم و کابل نکات بسیاری را باید در نظر بگیرید و در اولین قدم توجه به کاربردی است که در نظر دارید؛ زیرا برحسب زمینه استفاده، سیم و کابلها را از انواع و سایزهای مختلفی تولید میکنند که هریک از لحاظ ساختار فیزیکی و قابلیتهای عبور جریانهای مختلف کاربرد بخصوصی دارند.
مورد بعدی توجه به کیفیت و جنس سیم و کابل است؛ لذا دقت کنید که سیم یا کابل از چه متریالهایی و با چه سطح کیفی تولید شدهاند چرا که لایه عایق و جنس هادی در صورت مرغوب بودن عملکرد خاصی به محصول بخشیده و سبب مقاومت بالا در برابر شرایط مختلف و آسیبهای محیطی میشود و به تبع سیم و کابل طول عمر بیشتری خواهند داشت.
نکته کلیدی هنگام خرید و سیم و کابل توجه به استانداردها و گواهینامههایی است که سطح ایمنی و کیفیت سیم و کابل را مطابق با فاکتورهای جهانی تایید میکنند؛ لذا توجه به استاندارد ISIRI و نماد هولوگرام UL درج شده روی سیم و کابل بسیار مهم است و برای اطمینان خاطر از این نکته و یا واقعی بودن نمادهای استاندارد بهتر است این محصولات را فقط و فقط از نمایندگیهای رسمی و برندهای شناخته شده خریداری کنید.
مسئله بعدی نحوه خرید شما است که بیشتر از هر موضوع دیگری بر کیفیت و قیمت خرید سیم و کابل تاثیرگذار است و مسلما زمانی که شما به طور مستقیم با مراکز فروش رسمی تعامل برقرار کنید؛ واسطههای غیر معتبر را حذف کرده و ضمن عدم امکان خرید جنس تقلبی و برندهای فیک، هزینههای جانبی را نیز حذف خواهید کرد و با مبلغی اقتصادی خرید خود را انجام میدهید.
فهرست مطالب
Toggleتفاوت سیم و کابل چیست؟
یکسان شمردن سیم و کابل اشتباه رایجی است که برخی از افراد ناآگاه در خصوص این دو محصول دارند؛ چرا که هریک برحسب ساختار و مکانیسم خود عملکرد متفاوتی داشته و برای مصارف خاصی به کار میروند.
اولین و مهمترین وجه تمایز این دو محصول نوع هادی تشکیل دهنده آنها است چرا که در سیمهای برق تنها یک رشته هادی برای انتقال جریان برق وجود دارد؛ در حالی که کابلهای برق متشکل از چندین رشته هادی هستند و از نظر متریال نیز این رشتههای رسانا ممکن است از جنس مس یا آلومینیوم باشند که نمونههای مسی رسانای قویتری بوده و نمونههای آلومینیومی جنبه اقتصادی بهتری دارند.
مورد بعدی در تفاوت این دو محصول کاربرد گستردهتری است که کابلها در صنایع مختلف و شرایط محیطی متفاوت دارند و به طور معمول از کابلها برای اتصالات هوایی، زیر زمینی، شرایطی محیطی که احتمال آتش سوزی، قرارگیری در معرض آب و مایعات مختلف شیمیایی، عوامل خورنده، سرما و گرما، احتمال فرسودگی و… وجود دارد از کابلها استفاده میگردد؛ اما سیمها غالبا در تجهیزات توزیع برق کاربرد دارند و از آنها به عنوان حامل جریان برق در سیستمهای گرمایشی، صنایع اشیا فلزی ظریف، خودروسازی، تجهیزات الکترونیکی و… استفاده میشوند.
- به طور کلی سیم و کابلها از لحاظ ساختار، عایق، رشتهها، حالت فیزیکی، مقاومت، طول عمر ماندگاری، کاربرد، نوع هادی و… باهم تفاوت دارند و این تفاوت سبب تمایز خاص آنها از نظر مزایا و زمینه مصرف شده است.
میتوان گفت سیم برق را برای تجهیزات، محیطها و وسایل الکترونیکی که به جریانی کمتر از ۲۲۰ولت نیاز دارند به کار میرود و در مقابل کابلها در محیطهای صنعتی و تجهیزاتی که به جریان برق بیشتر از ۲۲۰ولت استفاده میکنند.
سیم و کابل ساختمانی چیست؟
امروزه اغلب محصولات را برحسب شرایط کاربردی و نیاز کاربران در انواع صنعتی و خانگی تولید و توزیع میکنند و در حوزه اتصلات برقی نیز انواع سیم و کابل را مطابق با مصارف صنایع مختلف و همچنین استفاده خانگی و مناسب با نیاز روزمره مخاطبان تولید میکنند.
سیم شبکه منازل: به وسایل ارتباطی و رسانهای که در منزل وجود دارد شبکه منزل میگویند و شامل: تلویزیون، تلفن، رادیو، تجهیزات کامپیوتری، ماهواره، اینترنت و.. میشود و برای اتصال برق به این تجهیزات از سیم شبکه که همان سیم ساختمانی کواکسیال است استفاده میشود.
کابل ساختمانی: به طور معمول سیم و کابل ساختمانی که جریان برق به ساختمان را حمل میکند قهوهای رنگ بوده و به طول ۱۸۰ تا ۴۰۰ سانتیمتر موجود هستند؛ کابل یا سیم انتقال سیار نام دارند و جریان الکتریکی مورد نیاز لوازم برقی و تجهیزات الکترونیکی خانه را تامین میکنند.
از آنجایی که سیم و کابلها را در سایزهای مختلفی تولید میکنند؛ توجه با سطح مقطع جهت استفاده در ساختمان اهمیت بسیاری دارد و در میان سایزهای مختلف سیم برق، سایز ۵/. تا ۱۶ میلیمتر مربع برای مصارف خانگی کاربرد دارد.
رنگ سیم نیز تعیین کننده مشخصات فنی و قابلیت هر محصول است و موارد مصرفی را تفکیک میکند؛ در میان سیمهای ساختمانی اگر مدار دو سیمی باشد سیم مشکی برای فاز و سیم آبی برای نول به کار میرود؛ اما در مدارهای سه سیمی علاوهبر فاز و نول که مشکی و آبی هستند از سیم ارت در رنگهای زرد یا سبز نیز استفاده میشود.
- برای لامپ، لوستر و انواع روشناییها سیم ۵/۱ به صورت ۳ رشتهای
- هر پریز برقی در هر فضایی از ساختمان سیم ۵/۲ به صورت ۳ رشتهای
- کولر آبی سیم تابلو مینیاتور تا کلید کولر سیم ۵/1 سه رشته باشد و حدفاصل کلید کولر تا کلید ایزولاتور از کابل ۵×۵/1 استفاده شود.
- سیم دو زوج یا ۴ رشته ۶/. به صورت فویل دار برای هر واحد
- کولر گازی در مدل تک فاز کابل ۳×4 با حفاظت ۲۰آمپر و مدل سه فاز نیز کابل ۵×۵/۲ با حفاظت ۱۶آمپر به کار رود.
- آسانسور کابل سه فاز ۵×6 با حفاظت ۳۲آمپر
- کابل آنتن نیز از نوع کواکسیال ۷۵اهم لازم است.
انواع کابل چیست؟
کابلها را برحسب فاکتورهای مختلفی تقسیمبندی میکنند و اگر بخواهیم تعریفی کلی از انواع کابل داشته باشیم شامل موارد زیر هستند.
کابل فشار قوی: از این کابل که دارای یک رسانا و عایقی عالی است برای عبور جریانهای قوی با ولتاژ بالا استفاده میشود و جریانی تا ۳۰کیلووات را انتقال میدهد و به نوعی کاربرد صنعتی دارد.
کابل فشار متوسط: این نوع کابل توان عبور جریانی بین ۶ الی ۳۰کیلووات را دارد و میتوان برای مدار برق ساختمانهای تجاری، تفریحی، مدارهای توزیع در مراکز صنعتی و هر مکانی که این جریان را نیاز دارد استفاده کرد.
کابل فشار ضعیف: همانطور که از اسم این کابل پیدا است برای مصارفی با جریان ضعیف بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ولت کاربرد دارد برای مدار برق و روشنایی ساختمان مناسب است.
انواع کابل
- کابل جفت پیچ خورده: این نوع از کابل از دو کابل که درهم تابیده شدهاند تشکیل شده و در اتصالات مربوط به مخابرات و ارتباطات کاربرد دارد.
- کابل چند هادی: این مدل کابل از دو یا تعداد بیشتری رشته هادی به منظور حفظ بهتر سیگنالی یکپارچه طراحی شده و با هدف پیکربندی رشتههای بالانس استفاده میشود.
- کابل کواکسیال: در این کابلها رشته هادی به صورت موازی توسط غلافی فویلی احاطه شده و هر دو بخشهای هادی با لایهای دی الکتریک از هم تفکیک شدهاند و در نهایت توسط پوششی محافظ کاور شده و برای اتصال تلویزیون کاربرد دارند.
- کابل فیبر نوری: این کابل مدرن دادههای بیشتری را توسط دستهای از رشتههای شیشهای با پهنای باند بزرگتر منتقل میکند و نسبت به کابلهای مسی و آلومینیومی کاربرد بیشتری دارد.
البته کابلها را برحسب متریال و تعداد رشته هادی تشکیل دهنده بخش رسانا نیز به دو جنس کابل مسی و کابل آلومینیومی نیز تقسیم میکنند و تک رشته بودن یا چند رشته بودن هادی، کابلهای متنوعی را شامل میشود و همچنین این اتصلات را از نظر کاربردی نیز در انواع کابلهای قدرت، مونتاژ، ارتباط، کنترل، رادیویی و نوری دستهبندی میکنند.
نکات مهم خرید سیم و کابل برق
در خرید سیم و کابل برق المانهای مختلفی نقش دارند که توجه به هریک میتواند شما را در استفاده ایمن و اصولی از اتصلات مناسب با کاربرد مدنظر بهرهمند سازد.
سطح مقطع: این فاکتور اهمیت خاصی دارد زیرا سطح مقطع است که میزان مقاومت و شدت جریان عبوری را معین میکند و مقدار جریان عبوری باید با حد مجاز و نیاز مقصد مطابقت داشته باشد.
هادی: توجه به جنس هادی، تعداد رشتههای هادی و وضعیت قرارگیری در مرکز بسیار مهم است و علاوهبراین که هادی باید دقیقا در مرکز قرار داشته باشد؛ از نظر متریال و تعداد رشتهها نیز باید با هدف کاربردی شما مناسب باشد.
عایق: لایه کاور کابل باید از جنس و کیفیتی برخوردار باشد که بتواند از اتصلات در برابر شرایط و عوامل محیطی مختلف محافظت کند.
ولتاژ و جریان: میزان جریان مجازی که کابل میتواند عبور دهد باید از حد نیاز شما بیشتر باشد و در مقابل ولتاژ مدنظر ما نباید نسبت به ولتاژ کابل خیلی کمتر باشد.
نکته: توجه به سایز سیم و کابل ساختمان، متراژ مورد نیاز، سالم بودن طول سیم و کابل و… برحسب کاربرد مدنظر بسیار مهم است و اگر سیم و کابل از نظر سطح مقطع و مقاومت با میزان جریان مجاز و مورد نیاز مقصد مطابقت نداشته باشد احتمال ایجاد اختلال در جریان برق و خطرات ناشی از آن وجود دارد.
سالم بودن طول سیم، متراژ مناسب و نرمال بودن کشش از منبع تا مقصد نیز بسیار ضروری است و در برقراری جریان نرمال و ایمنی نقش بسزایی دارد و علاوهبراین کابل و سیم ساختمانی باید با توجه به شرایط محیطی و احتمال قرارگیری با عوامل مخرب هر فضایی انتخاب و استفاده شود.
ما در فروشگاه سیم و کابل کسری آمادهایم تا بهترین محصولات در حوزه سیم و کابل را در اختیار مصرفکنندگان عزیز قرار دهیم. برای مشاوره و خرید کافی است با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.